Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 133 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Titan, jeho slitiny a intermetalika pro bilologické a průmyslové aplikace
Vespalec, Vítězslav ; Jech, David (oponent) ; Čelko, Ladislav (vedoucí práce)
Tvorba této bakalářské práce byla provedena formou literární rešerše, která shrnuje základní informace o titanu a jeho slitinách. V první kapitole je uvedena historie výroby a použití titanu. Následující kapitola obsahuje nejdůležitější vlastnosti čistého titanu, jakými jsou alotropické modifikace krystalové mřížky, chemické, fyzikální a technologické vlastnosti, dále je zde věnován prostor používanému rozdělení titanových slitin, vlivu nečistot, efektu tvarové paměti a příkladům intermetalik. Třetí část pojednává o vybraných aplikacích ve strojírenství. Závěr se zabývá biokompatibilitou a využití titanu a jeho slitin v implantologii a dentálních aplikacích.
Řešení technologie součásti "čelist laparoskopického nástroje" na CNC stroji
Pospíchal, Oldřich ; Sedlák, Josef (oponent) ; Kalivoda, Milan (vedoucí práce)
Bakalářská práce předkládající návrh výroby součásti laparoskopického nástroje třískovým obráběním na CNC stroji. Na základě posouzení součásti z konstrukčního, technologického a materiálového hlediska, je vypracován technologický postup výroby, zpracována technologická dokumentace, sestaven a následně ověřen NC program pro CNC obráběcí centrum. Práce porovnává ruční a automatizované programování, hodnotí vlastní výrobu čelistí a posuzuje možnou měsíční výrobnost jednoho stroje.
Obrábění součásti ze slitiny hliníku
Lačňák, Martin ; Kalivoda, Milan (oponent) ; Osička, Karel (vedoucí práce)
Diplomová práce je zaměřena na technologii výroby součásti typu turbína ve firmě Edwards. Specifikace zaměření je na část technologie soustružení, kde je v první části vytvořen rozbor součásti a její technologičnost konstrukce. Jsou analyzovány problémové oblasti z hlediska materiálové struktury a technologie postupu. Z oblasti racionalizace materiálové struktury je proveden rozbor původního a nového dodavatele a jejich statistické zhodnocení racionalizačního zlepšení vůči dodržení geometrických tolerancí. Zapichovací nože v části soustružení významně ovlivňují celkový strojní čas. Pro zjištění velikosti radiálních sil, průběhu utváření třísky a drsnosti povrchu při zapichování je proveden experiment. Technologie postupu se dále zabývá racionalizací stávajícího stroje OKUMA LU25-M a nákupu nového stroje Mori Seiki NTX 2000, pro který je vytvořena nástrojová výbava za spolupráce firmy Walter. Závěrečné Technicko-Ekonomické zhodnocení shrnuje všechny poznatky z výzkumu dané problematiky. V diskuzi je navrhnuto další pokračování výzkumu pro vývoj a plynule řízenou produktivitu součásti.
Optimalizace výroby součásti "šnekový hřídel"
Černý, Michal ; Prokop, Jaroslav (oponent) ; Kalivoda, Milan (vedoucí práce)
Předmětem diplomové práce je optimalizace výroby šnekových hřídelí ve specifických podmínkách konkrétní společnosti, kdy optimalizace je na žádost firmy řešena v oblastech, které vymezuje obsah této závěrečné práce. V první části je proveden rozbor součásti včetně její technologičnosti. Dále je provedena analýza původní technologie výroby s ohledem na racionalizaci, která následuje v dalším bodě a navrhuje novou podobu výrobního procesu. V další části jsou sestaveny dispoziční varianty pracovišť, které vychází z již nově navržené technologie výroby. Závěr práce je věnován kontrolnímu přípravku, jenž by měl sloužit na pracovištích kontroly i v samotné výrobě při měření součástí typu šnekových hřídelí. V diskuzní části je pak navrhnuto další možné pokračování optimalizace ve výrobním procesu těchto klíčových komponent, které tvoří sestavu ovládací převodovky ventilů či kulových kohoutů.
Atypické využití karuselového soustruhu
Ondráček, Ivo ; Osička, Karel (oponent) ; Kalivoda, Milan (vedoucí práce)
Diplomová práce se v první části zabývá stručnou rešerší soustružnických operací a charakteristikou svislých soustruhů s popisem jednotlivých částí. Dále jsou uvedeny možnosti i typický sortiment svislého soustruhu a představitelé českých výrobců svislých soustruhů. V rámci druhé části se práce zabývá vypracováním návrhu technologie výroby vytipované součásti včetně NC programu. Nejprve je zvolena součást a materiál, je navržen polotovar, jsou vybrány vhodné stroje i nástroje a nakonec je vypracován technologický postup výroby. Závěr práce obsahuje technicko–ekonomické zhodnocení, kde jsou řešeny celkové náklady na výrobu.
Charakterizace vybraných typů mléčných produktů
Musilová, Lenka ; Buňka, František (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Cílem této diplomové práce bylo navrhnout technologii výroby měkkého sýru s bílou plísní na povrchu v poloprovozních podmínkách za použití nepasterizovaného mléka, které pochází od krav pasoucích se na louce. Tímto způsobem jsem se chtěla přiblížit tradiční výrobní technologii, nad kterou v dnešní době převládá průmyslová. Vyrobené sýry byly podrobeny senzorické analýze za účelem zjištění jejich chutnosti a přijatelnosti pro běžné spotřebitele. Senzorické hodnocení prováděly dvě komise, studentů a seniorů. Mezi hodnocením oběma komisemi byly patrné rozdíly, obě komise však na závěr sýr hodnotily jako „dobrý”. K tomu přispělo především horší hodnocení chuti (flavouru) vzorků, která byla poměrně výrazná a nezvyklá pro české konzumenty.
Srovnání výrob těstovin v Evropě a v Asii
Píšťková, Magdalena ; Vránová, Dana (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Práce pojednává o rozdílech ve výrobě evropských a asijských nudlí. Úvodní část je věnována pšenici jako základní surovině pro výrobu těstovin. Je zde popsána stavba a chemické složení zrna, podmínky pěstování pšenice i pšenice tvrdá Triticum durum. Následující kapitola je věnována nejdůležitějšímu pšeničnému produktu - pšeničné mouce. Zachycuje výrobu a skladování mouky, vady a druhy mouky. Není opomenuta ani semolina - mouka z Triticum durum. Podrobněji je zde popsána klasifikace těstovin, technologie výroby těstovin v Evropě a Asii. Dále práce pojednává o základních surovinách při výrobě těstovin a nudlí, aditivních látkách přidávaných za účelem dosažení lepších nutričních hodnot, lepší barvy a chuti výrobku. V závěru jsou shrnuty rozdíly mezi základními surovinami pro výrobu, stejně jako mezi surovinami přidanými za různými účely. Nastíněny jsou i rozdíly v technologických postupech výroby.
Stínidlo průmyslového svítidla z plechu - návrh technologie výroby
Zelinka, Jiří ; Rumíšek, Pavel (oponent) ; Špaček, Jindřich (vedoucí práce)
Cílem této bakalářské práce je porovnat technologie výroby hlubokého tažení pro zadaný typ výtažku. Jedná se o stínidlo průmyslového svítidla z plechu. Porovnávat se bude hydromechanické tažení, postupné hluboké tažení a kovotlačitelská technologie. Bude naznačen postup výpočtů parametrů prostého hydromechanického tažení. Převážná část bakalářské práce je zaměřena na popis jednotlivých technologií a na názornou ukázku nákladnosti jednotlivých operací.
Návrh technologie výroby součásti "hubicová spojka" s využitím zapichovacích cyklů CNC soustruhu.
Věrný, Luděk ; Píška, Miroslav (oponent) ; Kalivoda, Milan (vedoucí práce)
Cílem této bakalářské práce je navrhnout technologii výroby součásti, pomocí dostupných moderních strojů a nástrojů, která by podstatným způsobem snížila výrobní náklady. Jedná se o výrobu součásti "Hubicová spojka" z mosazi. Převážná část bakalářské práce je zaměřena na představení těchto prostředků, které v kombinaci s progresivními technologiemi výrazným způsobem snižují výsledné výrobní časy.
Analýza problémů při obrábění kulového čepu pro osobní automobil
Líbal, David ; Slaný, Martin (oponent) ; Kalivoda, Milan (vedoucí práce)
Obsahem bakalářské práce je návrh technologického řešení v reakci na problém při obrábění kulového čepu. Na kouli byla zaznamenána vada na povrchu během obrábění vyměnitelnou břitovou destičkou. Byla provedena analýza jakosti povrchu a navrhnuta vhodná metoda řešení problému.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 133 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.